memorandum

 

НОВОСТИ

ШИНВОН ОТКАЗ У ШИНВОНУ ЗА 188 РАДНИКА - СМС ПОРУКОМ! - 2. ФЕБРУАР 2021.
188 запослених у Шинвону, другој "Јуриној" фабрици у Нишу, је већ отпуштено, а наводно још 160 њих чека исто. У СМС поруци, коју су радници добили, пише да због смањеног обима посла у предстојећем периоду нису у могућности да им продуже уговор, и молба да се јаве кадровској служби како би преузели документацију и раздужили се.
Радници тврде да је прва тура радника отпуштена крајем јануара, и да су поруке са отказом неки добили и на путу до посла.
Без посла су углавном остали радници запослени на одређено време, а наводно ће до краја месеца још њих добити отказ.
Ова јужнокорејска компанија погон у Нишу отворила пре 10 година, и тада је, према подацима Министарства привреде, добила 3 милиона евра подстицаја, и била у обавези да уложи 8 милиона евра и запосли 300 људи. Мониторинг је, према наводима Министарства прошао, уговор је реализован, па фабрика према држави нема никакве обавезе.
Радници истичу да су до задњег дана радили марљиво и поштено, надајући се да ће ипак задржати посао.
Фотографија преузета са сајта naissus.info

 

РАД ОД КУЋЕ БОБИЋ: РАД ОД КУЋЕ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ И ЗА СИНДИКАТ! - 28. ЈАНУАР 2021.
Пандемија корона вируса потпуно је променила привреду, а рад од куће је очигледно новина која ће "остати", каже председница Савеза самосталних синдиката града Ниша, Оливера Бобић. Ово је велики изазов како за државу, тако и за Синдикат, каже Бобић.
Законско регулисање рада од куће је нешто што би држава морала да уради, с обзиром на то да ову област Закон о раду не регулише и не препознаје. Права и обавезе армије људи која ради од куће, на даљину, њихов положај и радни однос Закон не препознаје, а надлежни су најавили нове правилнике у тој области. До новог Закона о раду, и држава, и послодавци, али и Синдикати, имају пред собом велики изазов. Што се Синдиката тиче, највеће питање је како организовати толики број људи, који ради од куће, да се боре за своја права, каже Бобић. Такође, изазов је и на који начин регулисати права тих људи, с обзиром на то да држава нема искуства у овој области, наводи председница ССС Ниша. Како ћемо се сви снаћи, и на који начин ћемо се изборити за уређење радних односа, њихових права и обавеза, велики је изазов за све, каже Бобић.
Фотографија преузета са сајта minimax.rs

 

ЗАРАДЕ НИШ И ДАЉЕ МЕЂУ 150 ГРАДОВА И ОПШТИНА СА ЗАРАДОМ ИСПОД ПРОСЕКА - 25. ЈАНУАР 2021.
У фебруару ће запослени примити први, увећани минималац за 6,6% у односу на прошлу годину, који ће, у просеку бити за око 2000 динара већи. Иако је минимална зарада у последњих неколико година порасла скоро дупло, и сада износи око 32000, циљ синдиката - да достигне просечну потрошачку корпу - још није остварен, каже председница Савеза Самосталних синдиката града Ниша, Оливера Бобић.
Ипак, просечна зарада у Србији повећава се много спорије, па идемо ка томе да се готово изједначава са минималном, нарочито за запослене са средњом стручном спремом, каже Бобић. Просечна зарада у Србији сада износи 60000 динара, а половина запослених ипак прима, мање од 46000. Просечна плата у Нишу је сада 56000 динара, што је 4000 мање од републичког просека, а до пре неколико година, та разлика је била и 10000 динара у корист Републике. Ипак, Ниш се и даље налази међу 150 градова и општина са примањима испод просека, а свега 20 градова и општина је изнад тог просека по примањимма, каже Бобић. У Београду, просечна зарада је 74000 динара.
Према статистичким подацима, чак 60% грађана Србије живи веома тешко или тешко, а 30% изјашњава се да има потешкоћа у задовољавању основних потреба. Свега 4% "лагодно" живи. такође, према анкетама које се спроводе, 7% људи у Србији изјашњава се да није у стању да задовољи ни најосновније егзистенцијалне потребе, а 23% води се као ризични од сиромаштва, са примањима испод 19 000 динара по члану домаћинства. Иако је минимална зарада у последњих 8 година дупло повећана, и њу, према званичним подацима, прима 350 000 запослених, задатак свих је да се ради на повећању просечне зараде, која се повећава много спорије, закључује Бобић.
Фотографија преузета са сајта novaekonomija.rs

 

МИШЉЕЊЕ МИШЉЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У ВЕЗИ ПЛАЋАЊА - 21. ЈАНУАР 2021.
Савез самосталних синдиката Србије обратио се 24. јула 2020. дописом Влади Републике Србије у вези плаћања еко такси синдикалних организација, захтевајући да синдикалне организације као непрофитне организације буду ослобођене плаћања еко такси.
Достављамо одговор - Мишљење Министарства заштите животне средине у коме се истиче да "синдикалне организације нису обвезници плаћања накнаде за заштиту и унапређивање животне средине, осим у случају да обављањем делатности остварују приход."
Уколико нека синдикална организација добије решење о плаћању таксе, потребно је да се позове на ово мишљење Министарства.
Фотографија преузета са сајта ekologija.gov.rs

ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА НА ДОПИС СССС У ВЕЗИ УРЕДБЕ (ЕКО ТАКСЕ)

 

НСЗ НСЗ - НЕМА ВЕЋИХ ОТПУШТАЊА! - 19. ЈАНУАР 2021.
Подаци нишке филијале Националне службе за запошљавање показују да званично нема великих промена, и да је од 1. марта до 28. децембра поднето 4114 захтева за остваривање права на новчану накнаду за случај незапослености, док је у истом периоду прошле године било 20-ак захтева мање - 4098.
И број незапослених на њиховој евиденцији није се драстично променио од почетка пандемије. У Нишу је око 300 незапослених више у новембру, у односу на март. На евиденцији је почетком марта било 36091 незапослено лице, док је за град Ниш тај број био 24468. Закључно са новембром 2020. године, број незапослених лица на нивоу Филијале је био 36106, а на нивоу града Ниша 24758, показују подаци Националне службе за запошљавање.
Фотографија преузета са сајта danas.rs

 

РПК РПК НИШ - "ДОБРО СМО ПРОШЛИ" - 15. ЈАНУАР 2021.
Директор Регионалне привредне коморе Ниш, Александар Милићевић, рекао је да када се подвуче црта, може да се каже да смо добро прошли, с обзиром на околности, пишу Јужне вести.
"Ми смо пре свега производни регион и имамо доста компанија које извозе, а сам извоз је смањен за 2-3% у односу на прошлу годину. Има компанија које су и добро прошле, посебно оне у прехрамбеној индустрији, извоз воћа је био бољи него прошле године. са друге стране, туризам, путнички саобраћај, угоститељство, то је катастрофа. То је трагедија, са још гором прогнозом", рекао је Милићевић за Јужне вести.
Пандемија је пореметила и тржиште текстила, и ситуација је критична у производном ланцу снабдевања. У Нишу су фирме кооперанти Олимпијаса, које се баве текстилном производњом, прекинуле своје пословање. Разлог је, како је наведено, пре свега тржиште, а без посла је остало око 600 жена. Директор РПК Ниш каже да су, уз њихову интервенцију, успели да нађу друге послове за отпуштене раднице. Добар део је примљен од стране Олимпијас нитинга и Астера, а остатак је пребачен одмах у Леони, под истим условима, каже Милићевић за Јужне вести.
Фотографија преузета са сајта konferencije.rs

 

ПАНДЕМИЈА КО СУ НАЈВЕЋЕ ЖРТВЕ ПАНДЕМИЈЕ? - 13. ЈАНУАР 2021.
Корона вирус потпуно је променио привреду, а многе фирме у Србији опстале су због субвенција државе. Тек у овој години могло би да се зна које су праве последице кризе, и колико ће људи остати без посла.
Уредница часописа Нова економија, Биљана Степановић рекла је за Јужне вести да је чињеница да прва мера коју је Влада Србије спровела на почетку короне, да се свим стално запосленима у компанијама исплати минималац у року од 3 месеца, јесте у великој мери помогла послодавцима и одложила отпуштања.
"До сада нисам видела тачне податке колико је људи остало без посла. Постоје само процене. Једно су процене синдиката, друго су процене власти, али то још увек није ни поуздано, ни званично, нарочито због ове помоћи. Праве сразмере видећемо када та забрана прође, објаснила је Степановић за Јужне вести.
Она каже да је тешко давати процене о томе колико је људи остало без посла, јер постоји много оних који званично нису ни били запослени. "Ти уговори се једноставно раскидају, само више сутра не важе. Трећу категорију чине људи који су радили у такозваној сивој зони, који уопште нису били ни пријављени, за које не знамо и не можемо знати колико их има. То су разни занати, фризери, козметичари, људи који продају разну робу на мало, од метраже до обуће, они који с баве унутрашњом декорацијом... Оно што ја поуздано знам, многи људи остају без посла на дневном нивоу, објашњава Степановић за Јужне вести.
Фотографија преузета са сајта nationalgeographic.rs

 

facebook

prvi maj

emisija posle rucka happy tv

PR

BZR

kolektivna

mediji

Како основати синдикат

fotogalerija

zakoni

pojmovnik