Радничко спортске игре

РСИ - мали фудбал такмичење 2014. наставак талмичења

slika РСИ - Пропозиције за такмичење

slika Пласман екипа РСИ 2017.

Далеке 1955. године, тадашње веће синдиката (данас Савез самосталних синдиката града Ниша) је на иницијативу групе ентузијаста (Божидар Обрадовић - Модна конфекција Ниш, Милутин Урбанчић - Вулкан и Ђорђе Церовић - Берберско-фризерска задруга) формирало Комисију за радничко спортске игре и те године се отпочело са реализацијом идеје - Спорт и рекреација у предузећа и за раднике.

Знак
Знак Радничко спортских игара Ниша

Почеци су скромни - прве године су се такмичили радници из три предузећа Вулкан, Фризерска задруга и Конфекција, у три спортске дисциплине: бициклизам, фудбал и шах. Већ следеће године број дисциплина се повећао на пет (поред наведених још и мали фудбал и стрељаштво), а укључују се и радници МИН-а, Фабрике дувана што је представљало подстрек да се и остала предузећа и њихови радници укључе у Радничко-спортске игре Ниша.

Имајући у виду да се покрет РСИ ширио по градовима Србије, Општинско веће синдиката (данас ССС града Ниша) је 1967. год. покренуло иницијативу да се Радничко - спортске игре организовано спроводе на целој територији Републике. Ту иницијативу Већа синдиката Ниша прихвата пет градова и 1967. год. по први пут почиње организовање РСИ Србије под називом Сусрети градова Србије, а од 1969. званично прерастају у Радничко спортске игре под називом Сусрети ОУР-а Србије.

Комисија за радничко спортске игре Ниша
Комисија за Радничко спортске игре Ниша

По масовности, броју учесника и дисциплина Радничко-спортске игре имају изузетан друштвени значај. Подаци да је током 80-тих година у Радничко спортским играма Ниша учествовало је и до 2200 екипа годишње са преко 25.000 учесника, а током 90-тих година у време највеће кризе, 500-600 екипа са 5.000-10.000 учесника, говоре о значају РСИ.

Све напред наведено указује да су Радничко-спортске игре Ниша најпопуларнији вид радничког окупљања и дружења али и постизања запажених спортских резултата.

У протеклом периоду више од 50 година РСИ су непрекидно одржаване, очуване и у периоду највеће кризе, захваљујући ентузијазму и ангажовању руководства Савеза самосталних синдиката града Ниша, Комисије за РСИ, активиста по предузећима и установама, као и самих такмичара.

Радници - спортисти Ниша постизали су веома успешне резултате како на регионалном, тако и на републичком нивоу. Нишлије су биле победници првих Радничко спортских игара 1969., а 11 пута су били свеукупни победници РСИ Србије од тога 9 пута узастопно (1982. - 1990.), када су и престале да се одржавају на Републичком нивоу.

Комисија за радничко спортске игре састављена од спортских радника аматера, добитник је награде "Ослобођење града Ниша" 1968., а 1991. године Златне плакете СОФК-е Ниша (Савез организација за физичку културу општине Ниш), данас Управа за образовање, културу и спорт - Одсек за спорт.

Јубилеј 50 година постојања, био би немогућ без сарадње са осталим битним институцијама града од којих треба истаћи Скупштину града Ниша, Управу за образовање, културу и спорт - Одсек за спорт, Савез спортова, Спортски центар Чаир, Полицијску управу Ниша и др.

Комисија за радничко спортске игре Ниша
Комисија за Радничко спортске игре Ниша

Треба истаћи и појединце, доајене радничко спортских игара који су својим прегалаштвом допринели да ова манифестација доживи овако редак јубилеј:

Почетак стране